Gyakran Ismételt Kérdések

Ez több dologtól függ. Főállásban végezné-e a vállalkozást, vagy nyugdíjasként. Esetleg főállás mellett végezné mellékesként a vállalkozást? Az alakulás költségei is megfontolandó tényezők. Cégalapításánál szükség van ügyvédre és bejegyzési illetéket kell fizetni.

Ez attól függ, mi lesz a cég tevékenysége. A vállalkozás működésével szorosan összefüggő és felmerülő költségek számolhatók el. Pl. alapítási költségek, bankköltségek, illetékek, bérleti díjak, oktatási-, képzési díjak, tárgyi eszközök beszerzése, anyag beszerzés, árubeszerzés stb.

Mindenről, ami a vállalkozás érdekében felmerült, hiszen a számla az alapbizonylat, ami a felmerült költséget igazolja.

Könyvelni csak számla vagy számviteli bizonylat alapján lehet.  Bemondásra is lehet számokat bekönyvelni, de ha egy ellenőrzés során az ellenőr nem találja meg a kérdéses számlát, akkor gondban van a vállalkozás.

Ha egy számlát a partner nem fizet ki és jogi útra kerül a dolog, akkor önmagában a számla lehet, hogy kevés lesz.  A szerződésben érdemes tisztázni minden fontos feltételt, ami egy adóhatósági ellenőrzésnél vagy akár egy jogi eljárás esetén is jól jöhet.

Attól függ, hogy a vállalkozásban főállású tag-e vagy nyugdíjas, illetve rendelkezik-e párhuzamosan más biztosítási jogviszonnyal.

Egész egyszerűen azért, mert az a cég pénze, mivel a vállalkozás állította ki a számlát. Ha az ügyvezető magánszámlájára utalnák a számla ellenértékét, akkor azt lehetne feltételezni, hogy a sajátjaként akarja használni. Ezt sikkasztásnak is hívják. Kellemetlen a bíróságon magyarázkodni. 

A könyvelő a vállalkozás könyveléséért felel. Ő nem munkajogász, nem üzemorvos, nem HR-es vagy meteorológus.  A cég működéséért a vállalkozó, illetve a tulajdonos felel. Ezért a vállalkozónak figyelnie kell a törvényi előírásokat és változásokat a cégre vonatkozóan.

A könyvelési díj tartalmaz egy átalánydíjas alap összeget, amit abban az esetben is fizetni kell amikor nincs-, vagy kevesebb a bevétel. Például az internet előfizetési díjon sem változtat az a tény, ha egy adott hónapban kevesebbet internetezünk.

A számviteli eredmény nem mindig készpénzben is ugyanannyi. Cégek esetében a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a tulajdonosok eldöntsék mit csináljanak az év végi nyereséggel. Ki lehet azonnal venni és leadózni vagy csak később felhasználni. Az eredménytartalékba a nyereségnek az a része kerül, ami nem került kifizetésre osztalékként a tulajdonosok részére.